Omkring 670 medarbejdere hos NCC Roads får i øjeblikket tjekket deres fysik, og NCC Roads har valgt en utraditionel metode: En fysioterapeut er med på arbejde, når asfaltarbejderne og førerne af gummigeder laver veje. Og det har vist sig, at der er en del skavanker at rette op på.
– Dette tjek af vores vejfolk er seneste skud på stammen af et større helbreds– og sundhedsprojekt, vi har kørt gennem de seneste 2 år, fortæller Sikkerhedschef Carsten Helmer Nielsen fra NCC Roads.
– I den forbindelse har vi blandt andet interviewet alle medarbejdere og vidste derfor, at mange af vores medarbejdere på vejene døjer med ryg og skuldre, selv om de går meget stille med det. Så da vi gennem Forebyggelsesfonden fik mulighed for at gøre noget for denne nedslidningstruede gruppe, var vi meget glade.
Projektet griber arbejdsmiljøundersøgelser an på en helt ny måde, slår projektleder Marie Louise Stokbæk fra konsulentvirksomheden SundTrivsel fast:
– Da vi sammen med NCC Roads tilrettelagde projektet, lagde vi vægt på, at fysioterapeuterne skulle vurdere virkeligheden hos vejarbejderne. Derfor trækker de i arbejdstøjet og er med i arbejdet. Fysioterapeuten følger hver enkelt arbejder, mærker alle arbejdsstillingerne på sin egen krop og kan derfor sætte gang i behandling og træning af muskelgrupper allerede i skurvognen.
Ingen sygedage trods en del skavanker
Sundhedsprojektet har afsløret, at der er mange uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, slid og skader blandt NCC Roads vejarbejdere. Alligevel er der meget lavt sygefravær.
– Når vi går folkene på klingen, siger de, at de ikke vil svigte de andre på holdet, siger Marie–Louise Stokbæk.
– Der hersker en helt speciel stemning blandt asfaltarbejdere det er ikke et arbejde men en livsstil. Desværre en temmelig usund livsstil, for arbejderne er fysisk trætte, når de kommer hjem og får derfor tit ikke dyrket den motion, der kunne rette op på deres skavanker. Og arbejderne er seje og mener i øvrigt selv, at de har gode arbejdsstillinger. Vi gør derfor rigtigt meget ud af både at oplyse undervejs og at prøve forskellige metoder af, så vi finder de metoder, der virker for hver enkelt medarbejder.
Landsdækkende information og motivation
Den manglende motion er kun en af de dårlige vaner, der hersker blandt arbejderne på vejene, viser undersøgelsens spørgerunder. Rigtig mange asfaltarbejdere ryger alt for meget og spiser usundt. Derfor følger NCC Roads i efteråret op med et livsstilsprojekt, hvor medarbejderne og deres samlevere i hele landet kan komme gratis på rygestopkurser, få træning på motionshold og lære om sund mad og madlavning på køkkenkurser.
Om et års tid tager NCC Roads igen temperaturen på deres medarbejderes trivsel.
Baggrund
Om Forebyggelsesfonden
Forebyggelsesfonden blev oprettet ved lov i januar 2007. Det overordnede mål med fonden er at støtte projekter, der forebygger og forhindrer fysisk og psykisk nedslidning. Der kan gives midler til projekter, der forbedrer arbejdsmiljøet inden for nedslidningstruede brancher og jobgrupper, projekter, der forbedrer genoptræning og rehabilitering og projekter, der øger bevidstheden om risikoen ved rygning, alkohol, fedme og fysisk inaktivitet. I første ansøgningsrunde i 2008 støttede Forebyggelsesfonden 53 projekter med i alt 110 millioner kroner.
Læs mere på www.forebyggelsesfonden.dk
Om NCC Roads A/S
NCC Roads har 1.250 ansatte. Virksomheden arbejder med at indvinde råstoffer samt bygge, servicere og vedligeholde veje i hele Danmark for både offentlige og private kunder. NCC Roads var indstillet til arbejdsmiljøprisen for deres sundhedsprojekt på vejene men blev ikke nomineret.
Se også www.ncc–roads.dk
Om SundTrivsel
Konsulentvirksomheden SundTrivsel arbejder med trivsel og sundhedsfremme i virksomheder og tilbyder blandt andet trivselsundersøgelser, sundhedsprofiler og kurser om sundhedsfremmende emner. SundTrivsel er en netværksbaseret virksomhed, som til hvert projekt knytter netop de medarbejdere, der er bedst til at løse opgaven. Alle tilknyttede er uddannede indenfor sundhedssektoren.