Dansk teknik optimerer passagerflowet

Mange lande stræber efter at lave mere effektive og komfortable offentlige transportknudepunkter og er løbende på udkig efter løsninger, der kan udføre denne opgave. Senest har Danske BLIP Systems indgået et partnerskab med det Hollandske rådgivningsfirma NPC for at måle togpassagernes bevægelser på Hollandske banegårde ved brug af Bluetooth og Wi-Fi sporing. Målet er at optimere flowet og reducere trængslen på banegårdene. Løsningen hedder BlipTrack og har allerede opnået stor succes med målinger i flere store internationale lufthavne og i trafikken.

Tog er en af de mest bæredygtige og grønne former for transport, men man er nødt til at forbedre tilgængelighed, komfort og effektivitet for at få flere til at bruge dem. Til at forbedre på alle områder, har hollandsk NPC og danske BLIP Systems indgået et samarbejde.

Minimere forsinkelser og øge serviceniveauet.
I Holland har man taget fat på problemet med hjælp fra det Nordjyske firma Blip Systems, der har specialiseret sig i trafik- og trængselsmålinger i lufthavne, på vejnettet og nu også banegårde. Målet er at lære mere om passagerernes bevægelsesmønstre for at forbedre kundeoplevelsen og for at fremtidsikre banegårdene.

Blip Systems har sammen med NPC opsat 22 sensorer på hovedbanegården i Gronningen, der er en af Hollands største byer med 200.000 indbyggere. Ved at anvende Blip Systems kombinerede Wi-Fi & Bluetooth-løsning BlipTrack , foretages en otte ugers undersøgelse, hvor passagerer med telefoner og tablets, med integreret Wi-Fi og Bluetooth, bliver registreret på banegården. Banegården i Groningen kan derved indsamle vigtige data om passagerstrømme og simulere følgerne ved eventuelle fremtidige ombygninger eller tilpasninger i ændrede køreplaner. Opsætningen i Groningen er den første af flere planlagte installationer.

Privatlivets fred
De indsamlede data fra sensorerne krypteres, hvilket gør det umuligt at relatere de indsamlede Bluetooth og Wi-Fi adresser på en mobil enhed til en person. Passagererne behøver derfor ikke at frygte, at deres bevægelser eller personlige oplysninger registreres.

Vi er glade for at samarbejde med kyndige partnere som NPC, og er overbeviste om at de vil være i stand til at øge værdien af de data, som indsamles af BlipTrack . Vi håber at banegårde vil blive endnu et område, hvor data indsamlet af BlipTrack , og analyseret af eksperter, kan biddrage til at løse problemerne med trængsel og skabe en større grad af komfort samt en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne. Vi ser banegårde som et meget interessant marked, med et stort potentiale , udtaler BLIP Systems direktør Peter Knudsen.

Stort potentiale
BlipTracks potentiale er lovende, da systemet er yderst rentabel i forhold til eksisterende løsninger og kan anvendes i alle former for offentlige transportknudepunkter. Især de rejsende vil mærke en betydelig forskel, da BlipTrack hjælper med at reducere overbelastning og sikrer en stabil service med minimal forsinkelse.

Samarbejdet med at udvikle en løsning, specifikt til banegårde sammen med BLIP systems og de Hollandske Jernbaner, (NS) har vist sig at være en fremragende strategi. Hvor NPC og NS har kendskabet til banegårde, kan BLIP Systems levere sikre og værdiskabende måleløsninger. Selvom vi stadig er i gang med målingerne, se de første resultater meget lovende ud. Desuden det er fantastisk at opleve et så godt et tillidsforhold mellem NPC og BLIP Systems, der gør det meget behageligt og produktivt at arbejde sammen. Jeg er imponeret over de ansatte i BLIP Systems som er meget engageret, resultat og kvalitet drevet og i stand til at tænke stort og arbejde fleksibelt. Alt i alt har jeg store forventninger til partnerskabet med BLIP Systems , siger Programmanager for SMART Station Eelco Thiellier.

Om BLIP Systems:
BLIP Systems er en privatejet IT virksomhed med hovedsæde nær Aalborg. Grundlagt i august 2003 som et MBO af Bluetooth aktiviteterne i Ericsson Danmark. BLIP Systems fokuserer på at udvikle og sælge sporingsløsningen BlipTrack . Først udviklet til kømålinger i lufthavne, men nu udvidet til at omfatte trafik og trængselsanalyse i trafikken, på togstationer, i indre byer mv.

Om NPC:
NPC er et tidligere datterselskab af de Hollandske Jernbaner (NS) og er nu en del af Royal Haskoning DHV-gruppen. Udover at have internationale erfaringer, har NPC også en nøglerolle i den Hollandske transport industri som en af de førende konsulent- og projektledelsesagenturer. NPC tilbyder services til ledelse og udvikling af banegårde og highend løsninger til offentlig transport. NPC har stor erfaring indenfor intelligente modelleringer-, trafikstrømme og kapacitetsplanlægning samt tidsplanssimuleringer til jernbanenettet og passagerstrømssimulering på banegårde og terminaler.

Sådan virker BlipTrack :
BlipTrack -sensorer er strategisk placeret i lufthavne, på veje eller andre transportknudepunkter. Sensorerne registrerer anonymt mobile enheder med integreret Bluetooth og Wi-Fi (mobiltelefoner, tablets, bærbare computere, biler mv.). De indsamlede data krypteres og kan ikke spores tilbage til ejeren af enheden. En server beregner hastighed og rejsetid, som gør det muligt at optimere trafikstrømme. Med de indsamlede data kan lufthavne, vejingeniører og andre transportfunktionærer strømline passagerers rejse og samtidig optimere ressourcer, hvilket i sidste ende kan føre til økonomiske besparelser.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *