Genåben de gamle trinbræt og få gang i den offentlige transport

En gruppe unge borgere i yderområderne går nu aktivt ind i kampen for bedre offentlig transport til de små samfund.

Siden DSB i 1972 havde 125 års jubilæum er det kun gået ned ad bakke for den offentlige transport og specielt for togtransporten. I yderområderne er det specielt kommet til syne ved lukning af trinbræt, stationer og stationskontorer. Mange landsbyer og små bysamfund er bygget centralt omkring jernbanen og led i mange år under afgrænsningen til omverdenen og tilflytterne udeblev.

De seneste års skyhøje boligpriser har gjort det nødvendigt for mange unge, og andre førstegangs, købere at flytte ud i disse yderområder og små bysamfund. Samfundene har alt hvad der behøves: skoler, børnepasning, indkøbsmuligheder, socialt sammenhold, m.m. Antallet af unge i yderområderne er derfor steget og har tilført ny energi til de små samfund der ellers var ved at ebbe ud i kampen mod storbyerne. Sportsklubberne blomstrer, skolerne fyldes og nye arbejdspladser opstår som følge af iværksætteri.

Midt i al den herlighed fremtoner et vigtigt problem: Transport. En stor del af tilflyttere til de små samfund har deres arbejdsplads i storbyerne og er derfor nødt til at køre langt hver dag. Det giver en unødvendig forurening og introducerer flere biler i storbyerne end der måske behøves. Løsningen på problemet kunne være en udvidelse af den offentlige transport, f.eks. med flere buslinjer, nye togstrækninger, men helt bestemt også en genåbning af de gamle trinbræt.

Rasmus Kaae er talsmand for gruppen og bor i landsbyen Vellev mellem Langå og Ulstrup og er én af mange pendlere. Han og konen, Nina, flyttede til landsbyen i 2006 og pendler dagligt til og fra arbejdet i Århus. "Jeg har ca. 40 km til arbejde og det tager mig 45 minutter i bil, hvis jeg skulle bruge de nuværende offentlige transportmidler tog og bus vil det tage mig 2½ time hver vej" udtaler Rasmus og forsætter "problemet med f.eks. at tage toget er at det ikke er fleksibelt nok. En tur med det offentlige for mig vil lige nu involvere 7 km på cykel til Ulstrup, tog fra Ulstrup til Århus banegård, bus fra banegården og ud til min arbejdsplads en tur rejseplanen.dk beregner til over 2 timer. Hvis toget blot stoppede ved de gamle trinbræt på strækningen vil det kunne gøres på 45–60 minutter og så ville jeg gøre det!".

Hvis du vil støtte sagen kan du markere din holdning på følgende hjemmeside:

www.onlineunderskrift.dk/web/TRINBRAET

 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *