Nyt slibetog får ilddåb mellem Vejle og Herning

Banedanmarks schweiziske slibe-entreprenør har fået bygget et nyt ildsprudende slibetog. Toget skal have sin ilddåb på sporskifter mellem Vejle og Herning. Toget skal testes og indstilles, så det er klar til efterårets slibekampagne forskellige steder i Danmark.

Seks italienske, specialuddannede banearbejdere og et helt nyt sporskifteslibetog sætter kursen mod Danmark for at slibe sporskifter.

Det nye slibetog får sin ilddåb, når det fra den 30. september til den 8. oktober skal slibe sporskifter ni steder mellem Vejle og Herning: i Grejsdal, Jelling, Gadbjerg, Give, Thyregod, Brande, Fasterholt, Kølkær og Herning. Herefter fortsætter slibetoget til strækningen mellem Langå og Viborg, hvor der skal slibes sporskifter i Rødkærsbro, Bjerringbro, Ulstrup og Langå.

– Toget er helt nybygget, så de første seks dage mellem Vejle og Herning og efterfølgende to dage mellem Langå og Viborg er en slags test, fortæller Pernille Skovrup, som har ansvar for det ildsprudende slibetog, der frem til starten af november sliber sporskifter forskellige steder i Danmark.

Mange penge at spare
Hver nat kan italienerne nå at slibe ca. 6 sporskifter, og det betaler Banedanmark omkring 130.000 kr. for – pr. nat.

– Banedanmark har i mange år fået slebet skinner og sporskifter med jævne mellemrum, fordi slibningen forlænger sporskifternes og skinnernes levetid med flere år. Et nyt sporskifte koster for eksempel omkring en million kroner, så pengene til slibningen er godt givet ud, siger Pernille Skovrup.

Ild på skinnerne
Når slibetoget er i aktion, står der gnister op fra sporskifterne. Og det har af og til forskrækket naboerne til jernbanen.

– Vi har haft naboer, der ringede til os eller politiet, fordi de troede, at der var ild i et tog eller på skinnerne. Men så har det bare været slibetoget, der var i gang med at slibe sporskifter eller skinner.

Sporskifterne bliver for det meste slebet om aftenen og om natten for at forstyrre passagertogene så lidt som muligt.

Kontakt og information
For yderligere information om sporskifte- og skinneslibningen kan vedligeholdelsesleder Pernille Skovrup kontaktes inden for normal arbejdstid på telefon 8227 2372. Assisterende vedligeholdelsesleder Hanne Sahlertz Nielsen kan kontaktes på telefon 8227 2371, og Banedanmarks pressevagt træffes på telefon 8234 1313.

Efter aftale med Banedanmarks pressevagt er det er muligt for pressen at køre med på slibetoget.

Fakta om slibetoget

Sporskifteslibetoget er ejet af det schweiziske firma Speno International. Mandskabet på slibetoget er specielt uddannet og kommer fra Italien.

Toget er 22 meter langt, vejer 85 tons og har 16 slibesten, der hver især kan indstilles i forskellige vinkler, således at hver enkelt slibesten kan anvendes, hvor der er behov for at fjerne metal.

Togets max-hastighed er 70 km/t. Når det sliber sporskifter, kører det 2-12 km/t.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *