Tyve stjæler kobberkabler langs Sønderborgbanen

Siden Sønderborgbanen genåbnede i slutningen af august måned, har banen været plaget af en række tyverier.

Det drejer sig om de nyetablerede kørestrømskabler, som tyvene går målrettet efter, hvilket har givet problemer for togtrafikken.

De nye kabler indeholder kobber, og med en pris på cirka 40 kr. pr. kilo er det åbenbart nok til, at tyvene er villige til at sætte deres liv på spil for en relativ lille fortjeneste. Det er livsfarligt at klippe i kørestrømmen, som kan have en spænding på 25.000 volt. Folk som færdes i al almindelighed ved banen skal dog ikke frygte for de mange volt. Det er først, når man begynder at klippe i ledningerne, at de mange volt udgør en stor sikkerhedsrisiko ja faktisk kan man så dø af det fortæller Jørn Jensen, som er byggeleder hos Banedanmark.

Det er især ved banens mange overkørsler og på stationerne, at tyvene har været på spil. Det skyldes sandsynligvis, at det her er nemt at komme helt tæt på banen med en bil, som herefter kan køre tyvegodset væk. Og der er tale om flere hundrede meter kabel, som er blevet stjålet.

Tyverierne er sket i flere omgange og på forskellige steder på strækningen og altid i løbet af natten. Hvorvidt der er tale om en enkelt person eller en bande, som opererer på strækningen, ved hverken Banedanmark eller Politiet.

Tidligere var tyveri af kabler langs banen et relativt ukendt fænomen i Danmark, men inden for de sidste 4-5 år er der sket en stigning på området. fortæller Jørn Jensen. Det kan dog være svært at sælge de afklippede kobberledninger i Danmark, og derfor er det også sandsynligt, at tyvekosterne transporteres til udlandet for at blive solgt der.

Togdriften påvirkes
De mange afklippede kabler har givet ekstra travlhed hos Banedanmarks folk, som hurtigt har måttet rykke ud tidligt om morgenen og genetablere kørestrømmen, når tyvene har været på spil om natten. Et par gange har det dog givet anledning til problemer for togtrafikken. Det er rigtig ærgerligt, for togpassagererne ved jo ikke, der har været tyveri i løbet af natten de tror der er tale om almindelige sporfejl , forklarer Jørn Jensen.

I samarbejde med Politiet håber Banedanmark, at der snart kan sættes en stopper for de farlige kabeltyverier, og opfordrer folk i området til at holde øjne og ører åbne, hvis de skulle se noget mistænksomt ved banen.

Yderligere information kan fås via Banedanmarks pressevagt på telefon 82 34 13 13.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *