Genetablering af togtrafikken imellem Nordjylland og resten af landet samt genåbningen for sejlads har højeste prioritet i Banedanmark.
Allerede dagen efter, at den finske coaster M/S Ramona med stor kraft havde sejlet direkte ind i broklappen på Limfjordsbroen og skubbet togskinnerne fra hinanden nedsatte Banedanmark en særlig indsatsgruppe, der skal sikre, at Limfjordsbroen bliver repareret så hurtigt som muligt, oplyser områdedirektør i Banedanmark, Søren Boysen.
Det har topprioritet at få togtrafikken mellem Nordjylland og resten af landet samt sejladsen genoptaget så hurtigt som muligt. Derfor har vi i Banedanmark nedsat en særlig gruppe, der kan finde de rigtige løsninger hurtigst muligt, siger Søren Boysen.
Broklappen skal udskiftes
Undersøgelserne onsdag viste, at den beskadigede broklap ikke kan repareres, men må fjernes. Det arbejde alene er så kompliceret, at det vil tage op til tre uger at få afmonteret og bortsejlet broklappen. Herefter bliver der igen fuld passage for skibe på Limfjorden. Imens vil indsatsgruppen undersøge de bedste muligheder for at få lavet og monteret en ny broklap.
Målet er selvfølgelig at afkorte tiden, hvor broen er lukket, men vi må samtidig erkende, at med en broklap, der vejer 300 ton, og en kontravægt på 380 ton kommer det til at tage tid at få produceret en ny. Hvor lang tid bliver vi klogere på i de kommende tid, siger Søren Boysen.
Koordinering med sporarbejde
En af indsatsgruppens opgaver bliver også at koordinere genetableringen af broklappen med det sporarbejde, der var planlagt i Nordjylland hen over sommeren.
Sporarbejdet er et større puslespil, der involverer flere entreprenører. Så selv om det kunne synes ideelt at fremrykke sporarbejdet, når nu broen er sat ud af kraft, er det desværre ikke muligt med så mange involverede parter. Efter jernbanen er lukket, skal vi i øvrigt også selv finde på nye måder at få transporteret de 120 m. lange skinner og store specialmaskiner som sporomlæggeren til Nordjylland. Og vi vil forsøge at planlægge arbejdet på broen i sammenhæng med sporarbejdet, så vi generer mindst muligt, siger Søren Boysen.