Den ildsprudende drage holder påske i Århus og Vejle

Om natten tager den ildsprudende drage på togt – så skal der slibes skinner. Om dagen parkerer Banedanmarks slibetog og beboelsesvogne til de otte italienske banearbejdere på skinnerne.

Banedanmarks ildsprudende slibetog er i Østjylland i påsken. Fra den 29. marts til den 10. april kan naboer til strækningen mellem Hobro og Fredericia opleve ild på skinnerne om natten.

Skinneslibetoget tilhører den schweiziske entreprenørvirksomhed Speno International og har italiensk personale. Toget sliber skinner fra 21-22 tiden om aftenen til 5-6 tiden om morgenen for ikke at forstyrre passagertogene.

Mens toget arbejder mellem Hobro og Fredericia, parkerer husvognene, som de otte italienske banearbejdere bor i, på skinnerne i Langå, Århus eller Vejle. Også den ildsprudende drage – skinneslibetoget – sover i en af de tre byer, når nattens arbejde er udført.

Fjerner støj fra skinnerne
Skinneslibetoget både støjer og spyr ild, når det fjerner bittesmå rifler og bølger på skinnerne. Selvom togets 32 slibesten ikke fjerner ret meget metal fra skinnerne, er effekten stor.

– Når ujævnhederne er væk, bliver støjen fra skinnerne 10 decibel lavere. Det kan øret opfatte som en halvering af støjen. Så for de nærmeste naboer betyder det utroligt meget, at Banedanmark sliber skinnerne jævnligt, fortæller vedligeholdelsesleder Pernille Skovrup fra Banedanmark.

Hvis ikke Banedanmark fjerner ujævnhederne, kan det give uhensigtsmæssigt store vibrationer i sporene og føre til, at Banedanmark skal justere sporene hyppigere, og at både skinner, sveller og skærver skal skiftes oftere.

Dyrt slibetog sparer penge
Skinneslibningen foregår efter en meget stram tidsplan – så toget kan udnyttes optimalt, mens det er i landet.

– Det koster Banedanmark mere end 130.000 kr. pr. nat at få slebet skinner. Men da slibningen jo forlænger skinnernes levetid, sparer Banedanmark alligevel millioner af kroner ved at slibe hvert år, fortæller Pernille Skovrup.

Når det ildsprudende tog har fuldendt sit arbejde i Fredericia den 10. april, er det slut for denne gang med ild om natten på de østjyske skinner. Så drager toget videre til Fyn og Sjælland.

Kontakt og information
For yderligere information om skinneslibningen kan vedligeholdelsesleder Pernille Skovrup kontaktes inden for normal arbejdstid på telefon 8227 2372. Byggeleder Steen-Erik Snitkjær kan – ligeledes inden for normal arbejdstid – kontaktes på telefon 8227 2373. Banedanmarks pressevagt træffes på telefon 8234 1313.

Se flere oplysninger om slibetoget nedenfor.

Venlig hilsen

Banedanmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *