At køre længere end højst nødvendigt giver et større CO2-udslip, det er dyrere i brændstof og slider mere på materiellet. Det giver god mening at optimere sine ruter, både for miljøets skyld og for pengepungen.
Ansatte i transport- og logistikbranchen der dagligt skal finde de mest optimale ruter mellem en lang række kunder, har noget af en udfordring, hvis det foregår manuelt. Hvis man skal finde den korteste rute mellem bare 15 punkter, er der langt over 10 milliarder muligheder, én af dem er den korteste. Det er en udfordring Informi GIS med stor succes har hjulpet mange med at klare og altid med store besparelser til følge.
I en konkret case, har vi hjulpet en virksomhed med følgende opgave: 613 kunder skal besøges i løbet af en uge der er fem køretøjer og fem chauffører til rådighed. Hvordan gør vi det mest optimalt, forklarer Rune Homann.
Det viste sig, at der var en besparelse på 13 timer i køretid, eller 20 %, og en besparelse på 931 kørte kilometer, 24 % – hver uge. Besparelsen kom i stand ved at optimere ruterne i et softwareprogram i forhold til at planlægge ruterne manuelt. Besparelsen er en væsentlig reduktion i CO2-udslip og i udgifter til brændstof. Investeringen er tjent hjem på ganske kort tid.
Vores erfaring er, at ved at benytte ruteoptimering, kan en virksomhed spare omkostninger til brændstof, serviceomkostninger til bilflåden, forbedre kapaciteten, øge servicen overfor kunderne samt få fuld dokumentation for al kørsel. Disse besparelser gør, at en investering i vores rute- og planlægningssystem typisk er tjent hjem efter 3 6 måneder , siger Rune Homann.
Alle anbefaler ruteoptimering
Dansk Transport og Logistik skriver i en ny rapport, Transportens veje til et bedre klima 49 veje til at spare på brændstoffet, at ud af deres anbefalinger til besparelser, giver ruteoptimering den klart største gevinst, 10-20 %. DTL skriver videre, at tilbagebetalingstiden typisk er under 1 år. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har netop udgivet to vejledninger, der sætter fokus på, hvordan man nedsætter CO2-udslippet og sparer penge. I begge vejledninger optræder ruteoptimering som et af de gode råd og ovenstående case figurerer i én af vejledningerne.
Vores løsning henvender sig til alle, der har køretøjer til rådighed – uanset om man har fem, 50 eller 500 køretøjer at holde styr på. Vores løsning indenfor ruteoptimering kan også tage højde for pludselige ændringer i løbet af arbejdsdagen og chaufførerne har mulighed for automatisk at få de opdaterede oplysninger via en mobil løsning. En anden stor fordel ved vores løsning er, at der automatisk bliver genereret dokumentation til kunden for, hvor et køretøj har været hvornår, udtaler Rune Homann fra Informi GIS.