Overvågning betyder færre nedrevne køreledninger

Banedanmark har udviklet en unik overvåger af strømaftagere. Den skal sikre, at fejl på togenes strømaftagere bliver opdaget i tide, så nedrevne køreledninger måske ikke er noget, vi snakker om i fremtiden.

I cirka et år har Banedanmark arbejdet på at løse problemet med nedrevne køreledninger, og nu er en helt unik løsning klar.

Ny avanceret overvågningsteknologi betyder, at tog med defekte strømaftagere bliver opdaget, før fejlen får udviklet sig til et niveau, hvor det har konsekvenser for køreledningerne – og det er til gavn for togpassagererne.

“Det er vores forventning, at vi med denne nye teknologi kan reducere antallet af nedrevne køreledninger. Det vil betyde færre forsinkede tog til glæde for passagererne, og lavere vedligeholdelsesudgifter til glæde for Banedanmark”, siger Søren Boysen, der er områdechef i Banedanmark.

Overvågningssystemet, som er udviklet i samarbejde med firmaet Image House, virker ved, at sensorer giver signal til tre lasere og et avanceret digitalkamera, når et tog nærmer sig. Laserne oplyser så den kulbane, der sidder på togets strømaftager. Dermed afsløres brud eller andre defekter, der i værste tilfælde river køreledningerne ned. Disse brud affotograferes af kameraet, som sender billederne videre til en computer, der analyserer dem.

“Teknologisk set er der tale om et unikt produkt, som har vist utroligt gode resultater i testfasen”, siger Søren Boysen.

Næste skridt bliver at færdigudvikle komponenten, og aftale med togoperatørerne, hvor og hvor mange overvågningssystemer, der skal opsættes.

Forventningen er, at vi ultimo 2010 er klar til at tage systemet i fuld drift.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *