Første suge-blæsebil med automatisk til- og frakobling

VBG s MFC-kobling gør livet nemmere, sikrer et bedre arbejdsmiljø og er en god investering ved mindst tre daglige til- og frakoblinger. Derfor har vognmand Lars Lund Pedersen valgt systemet til sin nye Scania.

Opbygger Carsten Petersen fra Nordjysk Blæser-Service har med stor interesse samt indtil for nylig en vis portion skepsis fulgt koblingssystemet MFC (Multi Function Coupling) fra VBG, der integrerer alle hydraulik-, el- og luftforbindelser og muliggør automatisk til- og frakobling, uden at chaufføren behøver forlade førerhuset. Nu har han opbygget Danmarks første MFC-udrustede suge-blæsebil, en Scania R730 med tripelbogie, som netop er leveret til vognmand Lars Lund Pedersen fra Falsbjerg.

Dels tvivlede jeg på, om MFC giver en fornuftig totaløkonomi for vognmanden, og dels på, om der var plads til at montere MFC på suge-blæsebiler grundet celleslusen bagpå. Efter at have lavet beregninger på tilbagebetalingstiden er det imidlertid blevet klart for mig, at MFC er en god investering til alle biler med mindst tre daglige til- og frakoblinger. Samtidig har jeg i praksis erfaret, at trækket faktisk er meget nemt at montere på suge-blæsebiler, siger Carsten Petersen, der nu aktivt anbefaler MFC til sine kunder. Min eneste anke går på tidsforbruget til montering af de mange tilslutninger på den beskedne plads, tilføjer opbyggeren. Han henviser i øvrigt til et regneark fra VBG, der beregner tilbagebetalingstiden på MFC med udgangspunkt i individuelle udgifter og brugsmønstre.

Til og fra på få sekunder

MFC gør det muligt at udføre samtlige handlinger ved til- og frakobling på få sekunder uden at forlade førerhuset. Ved tryk på en knap igangsættes indstyringen vha. ultralydssensorer. Herefter sker automatisk tilkobling af påhængsvogn og alle forbindelser, mens man kan følge med i displayet på instrumentpanelet. MFC forebygger dermed også tilkoblingsskader, der fører til buler samt ødelagte slanger og kofangere, og kan for nogle overflødiggøre bakkamera.

Systemet indeholder en koblingsdel med integreret trækbjælke, display til indbygning i instrumentbrættet, trækkile samt tilslutningsanordning til elektricitet og pneumatik. MFC fås både med og uden hydraulik, og MFC en til vognmand Lars Lund Pedersen er leveret med tostrengs hydrauliktilslutning.

Vognmand hurtigt overbevist

Lars Lund Pedersen havde egentlig besluttet sig for en traditionel VBG-kobling, men så præsenterede opbyggeren ham for MFC. Da jeg så alle fordelene, blev jeg hurtigt overbevist om, at merprisen er givet godt ud. Det bekræftes af VBG s beregningssystem samt af samtaler med andre vognmænd. Derfor var beslutningen ikke svær at tage, siger thyboen, der skal bruge den nye suge-blæsebil til at levere foder og afhente korn hos landmænd. Han er nødt til at koble fra for at kunne anvende forvognens blæseanlæg.

MFC en tegner til at blive en god investering for Lars Lund Pedersen, som typisk har fem daglige til- og frakoblinger, og som takket være mindre slitage på koblingen også ser frem til at spare vedligeholdelsesudgifter. Beslutningen om at vælge MFC er dog i lige så høj grad motiveret af komfort- og arbejdsmiljømæssige fordele. Jeg undgår opslidende ind- og udstigninger samt at rode rundt med slanger og tilslutninger under bilen og dermed også at blive svinet til i pløret hos landmændene samt at blive kold og våd, når det regner eller sner. Desuden er det blevet nemt at smide anhængeren, når man ikke har behov for den, siger vognmanden, der således er rigtig glad for hverdagen med den nye, MFC-udrustede Scania.

Om VBG

VBG er grundlagt i 1951 og markedsleder inden for koblingsudrustning. Sortimentet omfatter et bredt udvalg af koblinger, trækanordninger og tilbehør. Koncernen er repræsenteret i Danmark ved VBG Group Sales A/S i Ejby. www.vbg.dk

Billedmateriale

Foto 1: Danmarks første MFC-udrustede suge-blæsebil, en Scania R730 med tripelbogie, er netop leveret til vognmand Lars Lund Pedersen fra Falsbjerg. http://www.epicent.dk/Pressemateriale/VBG/VBG-CSM1.JPG

Foto 2: Lars Lund Pedersen skal bruge den nye suge-blæsebil til at levere foder og afhente korn hos landmænd. Med typisk fem daglige til- og frakoblinger er MFC en en god investering for ham. http://www.epicent.dk/Pressemateriale/VBG/VBG-CSM3.JPG

Billederne kan hentes i højtopløselige udgaver fra ovenstående placeringer.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *